Vi har besøkt verdens første oppdrettsmerd av 100 % resirkulert plast

resirkmerd2

Verdens første oppdrettsmerd av 100 % resirkulert plast er sjøsatt på Helgelandskysten! Oppdrettsmerden er produsert av resirkulert plast fra gamle, utrangerte oppdrettsmerder, og er et resultat av prosjektet “Oppdrettsmerder av resirkulert plast” som vi er en del av i samarbeid med AKVA group, Helgeland Plast og Plasto. Målet med prosjektet er å utvikle og teste merder og delkomponenter kun bestående av resirkulert plastmateriale for å vise at kvaliteten er god, og at et slikt produkt kan sertifiseres og selges på samme måte som en merd av jomfruelig plast. Prosjektet er støttet av Handelens Miljøfond og SkatteFUNN.

Vår rolle som samarbeidspartner i prosjektet er i hovedsak levering av resirkulert plastgranulat. Vi har kvernet og smeltet ned de utrangerte merdene til nytt plastgranulat. I tillegg har vi samarbeidet tett med Norner om tilsetning av additiver for å øke kvaliteten på den resirkulerte plasten, før vi sendte det videre til AKVA group, Helgeland Plast og Plasto for produksjon av nye komponenter. Utover dette har vi aktivt bistått med kunnskap og ideer på veien.

Forrige uke reiste vi en gjeng fra Oceanize ut til Nova Seas lokalitet Varpet utenfor Mo i Rana for å se merden med egne øyne. At vi i samarbeid har lyktes med å produsere en sertifisert oppdrettsmerd av utrangerte oppdrettsmerder er en stor milepæl, ikke bare for oss, men for hele næringen. Dette prosjektet beviser at den resirkulerte plasten vår er av god kvalitet og at plastmaterialer ofte kan brukes i flere livsløp. Dette er med andre ord et stort steg i riktig retning mot det grønne skiftet med økt fokus på gjenvinning og sirkulærøkonomi.

Oppdrettsmerder er store plastkomponenter i havbruksnæringen. Til eksempel består denne oppdrettsmerden av 30 tonn resirkulert plast fra oss, mens en handlekurv inneholder cirka 0,8 kg plast. Alle bidrag hjelper, men det er klart lønnsomt å få til gode løsninger på de større plastkomponentene. Oceanize vil derfor kontinuerlig jobbe for økt gjenbruk og resirkulering av plastavfall slik at noe av den jomfruelige plasten som produseres i dag kan erstattes med resirkulert plast.

Besøket var litt ekstra stas for vår trainee Elisabeth (til venstre) som har skrevet bacheloroppgave om bærekraft og sirkulærøkonomi i havbruksnæringen, med problemstillingen "kan en utrangert oppdrettsmerd bli til en ny oppdrettsmerd?".